Τους προηγούμενους μήνες ανέφερα θέσεις και απόψεις σχετικά με την διεθνή οικονομία και το κερδοσκοπικό παιχνίδι στα χρηματιστήρια και τις αγορές εμπορευμάτων.
Η κατάληξη σήμερα είναι να είμαστε μάρτυρες των πιο αντιφατικών γεγονότων.
Η τιμή του πετρελαίου κατρακυλά ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον καύκασο θα έπρεπε να την σπρώχνουν σε ιστορικά υψηλά.
Η αμερικάνικη κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της παγκόσμιας οικονομίας πετάει κυριολεκτικά τρομερά ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων $ σε αμερικάνικους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες που έχουν στην πράξη χρεωκοπήσει.
Τα χρηματιστήρια κάνουν την μία βουτιά πίσω από την άλλη σε ισχυρή αντίθεση με την αναμενόμενη πορεία.
Τις τελευταίες δεκαετίες με την υποταγή των κλειστών εθνικών οικονομιών στην αμερικάνικη επιβολή της ελεύθερης αγοράς και διακίνησης κεφαλαίων σε συνδιασμό με την ταυτόχρονη εξαφάνιση κάθε παρέμβασης και ρυθμιστικών μηχανισμών από κρατικές υπηρεσίες, είχε στηθεί ένα κολλοσιαίο παγκόσμιο δίκτυο συναλλαγών έξω από την πραγματική οικονομία της παραγωγής και των διακρατικών εμπορικών συναλλαγών.
Οπου κυρίως αμερικανικών συμφερόντων τραπεζικοί οργανισμοί και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετακινούσαν καθημερινά απίστευτα ποσά πουλώντας ο ένας στον άλλο και σε τρίτους άυλα προιόντα τίτλων ασφαλισμένα σε δάνεια και συμβόλαια.
Τα ποσά και τα αντίστοιχα υπερκέρδη αυξάνονταν γεωμετρικά , και για μεγάλο χρονικό διάστημα όλοι εμφανίζονταν υπερευχαριστημένοι.
Όμως η απληστία των διαχειριστών και η πίεση των επενδυτών για παράλογα κέρδη σε συνδιασμό με την έλλειψη οποιουδήποτε έλεγχου εκτός του υποτιθέμενου εσωτερικού των δημιουργών των προιόντων, σταδιακά αλλά εντεινόμενα δημιούργησε μια κατάσταση που ξέφυγε από κάθε λογική διαχείριση.
Δημιουργούνταν χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα που άλλαζαν πολλές φορές χέρια αυξάνοντας την ονοματική τους αξία σε τρομερά ποσά δίνοτας αντίσοιχα τρομερά κέρδη στους ενδιάμεσου αλλά η όλη ιστορία είχε πια τα χαρακτηριστικά της κομπίνας σε στυλ 'αεροπλανάκι'. Οι λίγοι που αρχικά έδιωξαν τα χαρτιά από τα χέρια τους γράψανε τα μεγάλα κέρδη αλλά οι πολλοί που τα πήραν με ανάλογες προσδοκίες σήμερα έχουν χαρτιά χωρίς καμμία αξία.
Στην όλη ιστορία δεν μιλάμε για επενδύσεις μιλάμε για κερδοσκοπικά παιχνίδια αισχροκέρδειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα που οι γίγαντες του χθές είναι σε γυάλινα πόδια και καταρρέουν εμφανίζονται οι σωτήρες τους που ξεχνώντας τα όσα κήρυτταν επί δεκαετίες για παντελή αποχή κρατικής παρέμβασης στην οικονομία , ανοίγουν τα κρατικά θησαυροφυλάκια για να δώσουν χείρα βοηθείας στις χρεωκοπημένες τράπεζες.
Όμως τα χρήματα είναι πολλά, τεράστια κεφάλαια που πρέπει άμεσα και μάλιστα σε μετρητά να δοθούν.
Τα χρήματα(χαρτονομίσματα) σαν χαρτιά δεν έχουν καμμία αξία. Υποτίθεται ότι η συνολική αξία της οικονομίας ενός κράτους δίνει την όποια αξία στο χαρτονόμισμα. Σήμερα που εκατοντάδες δισεκατομμύρια $ δίνονται με αντάλλαγμα άυλα χαρτιά με μηδενική αξία παρασύρουν προς τα κάτω την πραγματική αξία των χαρτονομισμάτων.
Έτσι ο πληθωρισμός σήμερα δεν πρέπει να αποδίδεται στην αύξηση της τιμής των προιόντων (δεν έχουμε δηλαδή άυξηση μισθών ή πρώτων υλών) αλλά στην μείωση της αξίας του χρήματος.
Στην τρέχουσα περίοδο έχουμε ενίσχυση της ισοτιμίας του δολλαρίου , μείωση της τιμής του Πετρελαίου , πτώση των χρηματιστηρίων και μείωση της τιμής του χρυσού παράλληλα με κάμψη σε όλες τις τιμές των εμπορευμάτων. Ολα τα παραπάνω σε υγιείς συθήκες της αγοράς δεν μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα.
Αυτό που λείπει από την αγορά είναι χρήματα με πραγματική αξία.
Πιστεύω ότι πρίν το τέλος του έτους θα επανέλθει με πιο δραματικό τρόπο η κατάσταση του περασμένου καλοκαιριού. Αλλά αυτή την φορά θα είναι εμφανής η δυσπιστία στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Επισημαινεται ότι υπάρχει ένα προβληματικό και με πολλά ερωτηματικά διάστημα από τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική μέχρι την ανάλειψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο.
Το 2009 ελπίζεται ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, προσωπικά εκτιμώ ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος για τέτοια αλλαγή και ότι μάλλον το 2009 θα είναι χειρότερο του 2008 από πλευράς οικονομικής .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου