18 Οκτωβρίου, 2008

Οικονομική κρίση και χρυσός.

Η κρίση ήρθε με πρωτοφανή ταχύτητα και γεγονότα απίστευτης έντασης.
Υπήρξε σε κάποιο βαθμό η αναμενόμενη αύξηση της τιμής του χρυσού και μάλιστα το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου η ζήτηση κλιμακώθηκε σε απίστευτο βαθμό.

Παρόλα αυτά η τιμή του χρυσού δεν έκανε το αναμενόμενο άλμα , και επιπλέον παρά την κλιμάκωση της ζήτησης και της εντεινόμενης οικοομικής κρίσης η τιμή του χρυσού τις τελευταίες μέρες πέφτει με μεγάλα άλματα.

Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες συνήθως όχι πολύ πειστικές. Μερικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει παρέμβαση από τις κεντρικές τράπεζες , άλλοι ότι η αγορά συμβολαίων χρυσού ρυθμίζει την τιμή αναφοράς και είναι για διάφορους λόγους αντίθετη με την αγορά του μετάλλου σε φυσική μορφή(ράβδους και νομίσματα).

Από τις περισσότερες ερμηνείες του φαινομένου υπάρχει ένα κενό. Αν δεχτούμε ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ελέγου της τιμής του χρυσού στις σημερινές συνθήκες εύλογα ρωτάει κάποιος 'Γιατί ?' .

Ισως βρούμε την απάντηση αν γυρίσουμε πίσω για λίγο. Το Μάιο του 2006(ανύποπτος χρόνος) ο R. Peter W. Millar σε ανάλυση που παρουσίασε με θέμα "The relevance and importance of Gold in the World Monetary System" διαπραγματεύεται το χρυσό σε σχέση με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Ο Millar τονίζει και περιγράφει την επανεκτίμηση της αξίας των αποθεμάτων του χρυσού απέναντι στην απαξίωση του πληθωριστικού χρήματος στο τέλος κάθε οικονομικού κύκλου.

Στην Σελίδα 2 αναφέρει τις 5 φάσεις του κύκλου που ιστορικά καταγράφεται ακολούθως:

· Phase One: stability under a Gold standard until 1914
· Phase Two: inflation until 1921 which resulted in a build-up of Debt
· Phase Three: disinflation which brought stability and allowed asset inflation until 1929, but encouraged a further build-up of Debt
· Phase Four: instability after 1929 caused by deflation of assets from over-priced levels and exacerbated by
excessive Debt levels, leading to depression of economic activity
· Phase Five: Monetary reform enabled by a revaluation of Gold to overcome deflationary Debt depression

Στην συνέχεια επισημαίνει ότι οι τρεις πρωτες φάσεις είχαν ξαναεμφανιστεί στο τέλος του 20ου αιώνα :
· Phase One: stability from 1944 to 1968 under a Gold Standard
· Phase Two: inflation from 1968 to 1981, which caused and justified another build-up of Debt
· Phase Three: disinflation from 1981 until the end of the 20th Century, and maybe to the present

Ο Miller to 2006 ανέμενε την φάση 4 την αποσταθεροποίηση που θα ακολουθούσε η φάση 5.
Η εκτίμηση του είναι ότι η απιτούμενη επανεκτίμηση της αξίας των αποθεμάτων χρυσού θα είναι 7 με 20 φορές πάνω από την τρέχουσα τιμη 2006 (600 με 700 $/ουγγιά).

Εμείς σήμερα ζούμε την αρχή της φάσης 4 της αποσταθεροποίησης του οικονομικού συστήματος , μάλιστα με ένταση που ο Μillar σίγουρα δεν θα φανταζόταν.

Αν το μοντέλο του Millar αποδειχθεί σωστό , η επικείμενη επανεκτίμηση των αποθεμάτων χρυσού στην φάση 5 , πέρα από το προσδοκόμενο αποτέλεσμα την μείωση των χρεών και την επανάκτηση της αξίας στο πληθωριστικό νόμισμα, θα φέρει τεράστια κέρδη στους κατόχους χρυσού.

Με τα παραπάνω δίνεται η απάντηση στο προηγούμενο Γιατί? σχετικά με την σκοπιμότητα των κεντρικών τραπεζών να ελέγξουν την τιμή του χρυσού σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: