26 Σεπτεμβρίου, 2008

Η κρίση των αγορών (παραμύθι?)

Μέχρι πρίν λίγες μέρες ΟΛΟΙ οι οικονομικοί παράγοντες στην Αμερικάνικη αγορά, υπουργοί, πρόεδροι και στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε κάθε ευκαιρία τόνιζαν ότι παρά την δυσπραγία δεν υπάρχει κίνδυνος γενικευμένος αλλά ότι με τα μέτρα της FED στα επιτόκια και με παρόμοιες επεμβάσεις η επικείμενη ύφεση θα ήταν περιορισμένη σε εκταση και χρονική διάρκεια.

Συνεχιζαν έτσι επι μήνες παρά ότι οι κολλοσοί του χρηματοπιστωτικού-χρηματιστηριακού τομέα συνέχιζαν να γράφουν τεράστιες ζημιές και να διαγράφουν ασσύληπτα μεφέθη απαιτήσεων σε δάνεια και χρεόγραφα.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου το σκηνικό άλλαξε και σε 3 ημέρες υπήρξε κατάρρευση όλου του οικοδομήματος. Ολα τα εργαλεία αντιμέτωπισης κρίσεων αχρηστεύτηκαν και υπήρξε πανικός. Η σίγουρη πλέον εξέλιξη θα ήταν να γκρεμιστεί όλο το οικονομικό οικοδόμημα όπου οι γίγαντες πέφτοντας θα έλλιωναν μαζί τους και τους μικρότερους από κάτω.
Σημειώνουμε ότι μιλάμε όχι για το παραγωγικό κομμάτι αλλά για το γραφειοκρατικό κομμάτι της οικονομίας το χρηματιστηριακό και κομμάτι του τραπεζικού.

Η θεωρία της ελεύθερης αγοράς λέει ότι δεν υπάρχουν κενά στο σύστημα.Η πτώση του ενός θα καλυφθεί αμέσως από άλλον.
Τι θα σήμαινε η εφαρμογή της θεωρίας?
1) ΟΛΑ τα σημερινά παγκόσμια χρηματο-οικονομικά ιδρύματα που έχουν έδρα την Αμερική θα χρεωκοπούσαν.
2) Η Αμερικάνικη οικονομία θα έμπαινε σε φάση κρίσης υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού και μεγάλη πίεση στο δολλάριο και στην χρηματοδότηση του ελλείματος.
3) Πολλές αμερικάνικες εταιρείες στην παραγωγική θα χρεωκοπούσαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης
4) Δραστική μείωση ΟΛΩΝ των προγραμμάτων της αερικάνικης κυβέρνησης και κυρίως του εξοπλιστικού προγράμματος και δραστηριοτήτων
Η ένταση και η διάρκεια των παραπάνω επιπτώσεων θα εξαρτιόταν από τον βαθμό της επενδυτικής δραστηριότητας στο νέο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο των υπολοίπων κρατών.

Πιθανά σενάρια θα ήταν:
1) Αντικατάσταση του δολλαρίου από το ευρώ στις παγκόσμιες συνναλαγές εμπορευμάτων
2) Συννένωση ευρωπαικών τραπεζών και δημιουργία ακόμα και ευρωπαικών διακρατικών πιστωτικών οργανισμών με είσοδο στη Αμερικάνικη και παγκόσμια αγορά.
3) Διόγκωση της παρουσία τησ Κίνας και τηε Ρωσίας σε σχέση με την σημερινή τους παρουσία στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον

Τα παραπάνω θα είχαν σαν αποτέλεσμα την τρομακτική συρίκνωση της Αμερικανικής παρουσίας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον την ανάδειξη των προβλημάτων της Αμερικάνικης οικονομίας στο εσωτερικό.

Παράπλευρη συνέπεια επίσης θα ήταν η απώλεια τρισεκατομμύρίων σε χρηματιστηριακή αξία των κατόχων των μετοχών των Αμερικάνικων εταιρειών που θα χρεοκωπούσαν.

Αντί αυτών από την αμερικάνικη κυβέρνηση προτάθηκε η μεταφορά των τεράστιων ζημιών των χρηματοοικονομικών ομίλων στους φορολογούμενους. Ελπίζοντας με την πρόταση να δώσουν το φιλί της ζωής στις ημιθανείς εταιρείες και το κυριότερο να διασώσουν ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ $ στα μετοχικά χαρτοφυλάκια.

H παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι μια πραγματικότητα ΣΗΜΕΡΑ!!!
Δεν την νοιώθουμε ακόμα στην καθημερινότητα γιατί δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα έντονα στην πραγματικη παραγωγική οικονομία.

Το ζήτημα είναι ποιός θα διαχειριστεί την παγκόσμια οικονομία στην περίοδο οικονομικής κρίσης? Σε αυτό το ερώτημα απαντησε η αμερικάνικη κυβέρνηση με τις προτάσεις για νεκρανάσταση των χρεωκοπημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της με λεφτά των φορολογουμένων.

Συμπερασματικά σήμερα ζούμε την κατάρρευση του άκρατου φιλελευθερισμού που επέβαλε η Αμερική μετά τo 1990. Οι συνέπειες που είμαστε μάρτυρες σήμερα είναι μόνο η αρχή. Τα μέτρα που προτείνονται δήθεν σαν σωτηρία, αφορούν στην πραγματικότητα την δυνατότητα των χρεωκοπημένων διαχειριστών αν συνεχίσουν την διαχείριση της κρίσης σε όφελος τους και βέβαια την επαναφορά του πλουτου των αξιογράφων που έχουν στα χέρια τους και σήμερα έχουν μηδενική αξία.

Προβλέπω επαναφορά σε καθεστώς 'New Deal' της δεκαετίας του '30 βέβαια προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες. Θα υπάρξουν τρομερές πιέσεις από την Αμερική σε όλα τα κράτη για συμμετοχή στα νέα προγράμματα αυτά κυρίως στον τομέα της χρηματοδότησης, επαναφέροντας καθεστώς κρατικών παρεμβάσεων και ρύθμισεων που είχαν μανιωδώς εξορκίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Όσοι σύμμαχοι δυστροπίσουν στα σχέδια για "την σωτηρία του κόσμου" θα αντιμετωπίσουν την στρατιωτική μηχανή των αμερικάνων.

Βύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: